Ett recept på raggmunk från Östergötland
Ingredienser (4 portioner)
- Cirka 750 gram rå potatis
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- En gnutta socker
- 2 dl mjölk
- 2 ägg
- Smör att steka i
Instruktioner
- Skölj och skala potatisen. Låt stå i en bunke med vatten medan du gör smeten.
- Rör ihop vetemjöl, salt och socker i en skål. Tillsätt lite av mjölken och rör ihop till en jämn smet utan klumpar. Rör därefter gradvis in resten av mjölken och båda äggen.
- Riv potatisen ganska fint, direkt ned i smeten.
- Hetta upp smöret i en stekpanna.
- Klicka i lite av smeten i stekpannan och bred ut den. Grädda raggmunken tills den är guldbrun på ena sidan, vänd därefter och gör det samma med andra sidan.
- Servera omedelbart medan raggmunkarna fortfarande är varma.
Raggmunk serveras ofta ihop med stekt fläsk och lingonsylt. Då brukar man steka fläsket först, och sedan använda samma stekpanna att steka raggmunkarna i – utan att hälla av fettet först. Raggmunkarna plockar då upp en härlig smak från fläskfettet.
Om raggmunken
Raggmunken räknas till den svenska husmanskosten och är särskilt omhuldad i Östergötland där den utsätts till landskapsrätt flera gånger om. Här lagar man inte bara raggmunk hemma, utan det är också vanligt att man har koll på exakt vilka av nejdens lunchrestauranger som brukar kunna få till de allra bästa munkarna. När det vankas raggmunk som dagens lunch, räkna med att borden fylls upp snabbt. Att raggmunk blivit en sådan favorit i Östergötland har förmodligen att göra med landskapets omfattande potatisodlingar.
Ordet ragg syftar på den raggiga ytan och munk kommer sig av att man förr brukade steka raggmunkarna i en munkpanna. I vissa delar av landet förekommer andra dialektala namn på den här rätten, såsom rårakor eller rålopor.
På Öland tillagas en snarlik rätt, fast i långpanna. Man börjar med att steka skivat fläsk i långpannan, därefter tar man ur det och slår i raggmunkssmeten, innan man lägger tillbaka fläsket ovanpå och gräddar hela härligheten i ugnen. Den rätt rätten kallas för lufsa och äts traditionellt med lingonsylt, och gärna också lite grädde (ej vispad) om man har.