Kåldolmar med gräddsås

Kåldolmen är en nordlig version av den vindolme som är populär i Medelhavsregionen. Medan vindolmar består av fyllning gömd i ett vinblad har den nordiska kåldolmen anpassats genom att begagna sig av vitkål istället; detta eftersom vitkål är betydligt enklare att odla och lagra här uppe hos oss i Sverige jämfört med vinrankor.

Ett recept på kåldolmar med gräddsås

Ingredienser för kåldolmarna

  • Ett vitkålshuvud
  • Vatten
  • Salt
  • ½ dl rundkornigt ris
  • 1 gul lök
  • Smör att steka i och smöra form med
  • 400 gram blandfärs
  • 2 dl vispgrädde (ej vispad)
  • 2 ägg
  • 2 kryddmått malen vitpeppar
  • 2 matskedar ljus sirap

Ingredienser för gräddsåsen

  • 3 dl sky från kåldolmarna
  • 3 dl vispgrädde (ej vispad)
  • 2 matskedar vetemjöl
  • 1 matsked koncentrerad kalvfond

Instruktioner

  1. Skär ut stocken från vitkålshuvudet.
  2. Koka upp rikligt med vatten i en stor gryta och tillsätt 1 tesked salt per liter vatten.
  3. Lägg i vitkålen (utan stocken) med rotänden uppåt. Koka vitkålen i 5 minuter. Om blad börjar lösgöra sig redan under kokningen, ta upp kålen på en tallrik och tag bort de lösa bladen försiktigt så att du får så hela blad som möjligt. Lägg inte tillbaka löstagna blad i gryten igen.
  4. När kålen har kokts färdigt, tag upp den och lägg på en tallrik så att du varsamt kan ta bort återstående blad. Du vill ha så hela blad som möjligt eftersom de ska fungera som omslag till köttfärsen. Du kommer att behöva åtminstone tolv stycken hela blad, gärna fler.
  5. Låt bladen rinna av på en torr och ren kökshandduk.
  6. Skär bort en del av den grova bladnerven från varje blad så att det blir enklare att rulla ihop bladen.
  7. Koka riset i en kastrull enligt instruktionerna på paketet, och låt det svalna av.
  8. Skala och hacka löken.
  9. Hetta upp lite smör i en stekpanna och mjukfräs löken på svag värmen.
  10. Sätt ugnen på 225 grader C.
  11. Smöra en ugnssäker form som är lagom stor att rymma dolmarna.
  12. I en bunke, blanda köttfärsen med riset, löken, äggen, grädde, vitlök, peppar och lite salt.
  13. Klicka ut färsblandningen på kålbladen.
  14. Vik in kanterna på ett kålblad och rulla ihop till en dolme. Placera dolmen i den smörade ugnsformen, och upprepa tills formen är full av dolmar. Skarven på dolmen ska alltid ligga nedåt.

    (Om man vill ha fin stekyta på sina dolmar kan man smörsteka dem lite på ena sidan i stekpannan innan man lägger dem i ugnsformen.)

  15. Ringla sirap över dolmarna i ugnsformen.
  16. Tillaga i mitten av ugnen i cirka 35 minuter.
  17. Tag ut ugnsformen och lägg upp dolmarna på ett serveringsfat, gärna en som värmts i förväg.
  18. Sila ned skyn från ugnsformen i ett vätskemått som rymmer minst 3 dl. Du behöver 3 dl sky till såsen – om du inte har så mycket sky i formen kan du späda med vatten tills du når upp till 3 dl.
  19. Häll skyn i en kastrull och tillsätt grädden.
  20. I en separat bunke, rör ut vetemjölet med 0,5 dl vatten tills du har en klimpfri smet.
  21. Häll gradvis ned vetemjölssmeten (redningen) i gräddskyn under omrörning.
  22. Koka upp och låt gräddsåsen koka någon minut innan du drar bort den från plattan.
  23. Rör ned kalvfond i såsen.
  24. Servera kåldolmarna med gräddsås, kokt potatis, saltgurka och lingonsylt.