Dillkött

Dillkött är ett sötsurt långkok där kött smaksätts med dill, socker och ättiksprit och serveras i en gräddig sås. Dillkött görs vanligen på lamm eller kalvkött, och räknas som klassisk svensk husmanskost.

Receptet nedanför använder sig bara av 300 gram kött, men man kan utan problem dubbla eller trippla receptet för att göra en rejäl sats när man ändå håller på. Då räcker det till middag för många eller för att fylla en hel del matlådor.

Om du är extra förtjust i dill är mitt tips att du lägger till lite extra dillfrön för att fördjupa smaken.

Ett recept på dillkött på kalvbog

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 liten purjolök
  • 300 g kalvbog
  • Vatten
  • 1 kvist timjan
  • 3 st lagerblad
  • 10 st vitpepparkorn
  • 3 tsk salt
  • 2 dl grädde
  • Dillreduktion, efter behag (se instruktioner längre ned)
  • Idealmjöl, efter behov

Garnering

1 dl grovt hackad färsk dill (ej stjälkarna, de ska användas till dillreduktionen istället)

Instruktioner

  1. Skär lök och purjolök i halvcentimeter stora bitar.
  2. Skär köttet i tärningar, cirka 3 cm tjocka.
  3. Fyll en gryta med kallt vatten och lägg i köttet. Koka upp, och häll sedan omedelbart bort vattnet.
  4. Skölj av köttet och fyll på grytan med nytt vatten. Lägg i lök, purjolök, timjan, lagerblad, vitpeppar och salt.
  5. Låt sjuda under lock på låg värme tills köttet är mört, vilket bör ta cirka 45 – 60 minuter.
  6. Sila av köttet och ställ det åt sidan. (Gärna på en uppvärmt tallrik.) Häll sedan tillbaka kokspadet i grytan. Häll i grädden i spadet och koka upp.
  7. Smaka av gräddsåsen och tillsätt gradvis mer dillreduktion tills du uppnått önskad smak. Du kan också behöva ha i mer salt och/eller vitpeppar.
  8. Pudra över lite idealmjöl och sjud under omrörning för att uppnå en simmig konsistens.
  9. Ta grytan från plattan och rör ned den hackade dillen för att garnera såsen. Spar lite av dillen så att du kan strö över på toppen precis innan servering.
  10. Häll såsen över köttet innan servering, och garnera med hackad dill. Till dillsås passar det bra att äta kokt potatis.

Hur man gör dillreduktionen

Du behöver följande ingredienser:

  • Dillstjälkarna från när du hackade dill till garneringen
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 5 st pepparkorn
  • 1 msk ättika (12% )

Så här gör du:

  1. Placera samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp.
  2. Sjud över låg värme i 5 minuter.
  3. Sila av.

Om dill

Dill (Anethum graveolens) är en ettårig växt som blommar med gula kronor. Både blad, stjälkar, kronor och frön används i matlagning och för att krydda vissa drycker. Dillens karaktäristiska smak kommer från en flyktig olja som bland annat innehåller ämnet karvol, ett smakämne som även förekommer i krusmynta och kummin.

Ursprungligen kommer växten från Medelhavsregionen, men eftersom den smakar så gott – och även använts flitigt inom folkmedicinen – har den med människans hjälp spritts till många olika delar av världen, och numera är det till exempel vanligt att dill ingår i indiska kryddblandningar.

Dill användes av egyptierna redan 1 500 år f. Kr, något vi vet om eftersom växten omnämns i Ebers-papyrusrullarna. Även i det antika rom uppskattade man dillen, vilket vi bland annat kan se i receptsamlingen Apicius som skrevs kring år 400 f. Kr. Både romarriket och senare den katolska kyrkan hjälpte till att sprida användningen av dill norr ut i Europa.

I folkmedicinen har dill bland annat använts som lugnande medel och för att motverka gaser i matsmältningssystemet, inklusive kolik hos spädbarn. Namnet dill tros härröra från det gamla ordet dylle som betyder vagga till sömns.