Recept på bruna bönor med stekt fläsk
Obs! Det här receptet använder sig av torkade bruna bönor, som behöver blötläggas i minst 10 timmar innan de är redo att användas.
Ingredienser
- 500 gram torkade bruna bönor
- Vatten till blötläggning
- 1 ½ liter vatten till kokning
- 2 teskedar salt
- 3 matskedar sirap
- 2 ½ matsked ättiksprit (12-procentig)
- 1 ½ matsked potatismjöl + lite vatten
- 1 ½ kg rimmat fläsk skuret i skivor
- Eventuellt lite smör att steka fläsket i
Instruktioner
- Skölj av bönorna i ett durkslag under rinnande vatten.
- Fyll en stor bunke med kallt vatten och lägg i bönorna. Låt stå i minst 10 timmar.
- Häll bort blötläggningsvattnet.
- Placera bönorna i en gryta och fyll på med 1 ½ liter vatten.
- Koka upp och tillsätt salt.
- Låt bönorna koka under lock på låg värme tills de är mjuka, det brukar ta ungefär 90 minuter. Kort blötläggningstid innebär längre koktid och vice versa.
- Häll bort kokvattnet och blanda bönorna med sirap och ättiksprit.
- Blanda ihop potatismjöl och lite vatten till en redning. Blanda ihop med bönorna. Ställ bönorna åt sidan medan du steker fläsket.
- Hetta upp en stekpanna till strax under medeltemperatur. (Om spisplattan har 6 lägen brukar det fungera bra att steka på 2:an, eventuellt 3:an.)
- Om så önskas, lägg lite smör i pannan.
- Placera fläskskivor i pannan. (Överfyll inte pannan – det är bättre att steka i omgångar.)
- Vänd sporadiskt på fläsket.
- När mycket fett har trängt ut ur fläsket, höj temperaturen till hög. Det ska börja fräsa rejält.
- Stek på hög värme tills fläsket har fått fin färg men inte är bränt. Du kommer att behöva vända fläsket för att få fin stekyta på båda sidorna.
- Servera bruna bönor tillsammans med det nystekta fläsket.
När man börjar få kläm på receptet kan man spara tid genom att steka fläsket samtidigt som man tillagar bönorna.
Exempel på bruna bön-sorter som odlas i Sverige
Bruna bönor – cv. Bonita
Den här sorten, som introducerades på marknaden i mitten av 1960-talet, har en mild och fyllig smak och passar texturmässigt den som gillar att koka sönder sina bönor och få en mjölig känsla på bruna bönor-rätten. Doften är sötsyrlig och färgen är svagt ljusbrun. Sorträttinnehavare för Bonita är Kalmar-Ölands Trädgårdsprodukter i Färjestaden.
Bruna bönor – cv. Katja
Katja har en tydlig bönsmak med drag åt viss syra, och konsistensen är fyllig. Det här är en böna som bjuder på tydligt tuggmotstånd, och den lämpar sig inte för den som vill koka sönder sina bönor. Färgen är en mättad kastanjebrun.
Sorträttinnehavare för Katja är Odalmannen AB i Mörbylånga på Öland. Den här bönan introducerades på marknaden i mitten av 1970-talet.