Biff Rydberg, även kallad Biff à la Rydberg, är en lyxig variant av pyttipanna där man använder sig av mört nötkött, till exempel oxfilé. Dessutom brukar ingredienserna skäras i något större bitar än för klassisk pyttipanna. Rätten har fått sitt namn från Hotell Rydberg i Stockholm, ett etablissemang som i sin tur uppkallats efter grosshandlare […]
Senaste inläggen
Kåldolmar med gräddsås
Kåldolmen är en nordlig version av den vindolme som är populär i Medelhavsregionen. Medan vindolmar består av fyllning gömd i ett vinblad har den nordiska kåldolmen anpassats genom att begagna sig av vitkål istället; detta eftersom vitkål är betydligt enklare att odla och lagra här uppe hos oss i Sverige jämfört med vinrankor. Ett recept […]
Wallenbergare
En wallenbergare är en pannbiff gjord på lyxiga ingredienser som finmalet kalvkött, kalvbräss, grädde och äggula. Dessutom ska det ströbröd som används vara nygjort från ett bröd av bra kvalité – inga mysteriesmulor ur någon köpepåse alltså. När man steker wallenbergaren gäller det att vara varsam, eftersom den bara ska bli ljust brun på ytan […]
Raggmunk
Ett recept på raggmunk från Östergötland Ingredienser (4 portioner) Cirka 750 gram rå potatis 1 dl vetemjöl 1 tsk salt En gnutta socker 2 dl mjölk 2 ägg Smör att steka i Instruktioner Skölj och skala potatisen. Låt stå i en bunke med vatten medan du gör smeten. Rör ihop vetemjöl, salt och socker i […]
Dillkött
Dillkött är ett sötsurt långkok där kött smaksätts med dill, socker och ättiksprit och serveras i en gräddig sås. Dillkött görs vanligen på lamm eller kalvkött, och räknas som klassisk svensk husmanskost. Receptet nedanför använder sig bara av 300 gram kött, men man kan utan problem dubbla eller trippla receptet för att göra en rejäl […]
Kalops
Kalops är en kötträtt som kokas länge över svag värme vars namn kommer från engelskans collops (skivor av kött). Collops kan i sin tur spåras tillbaka till en äldre svensk rätt. Det egentliga ursprunget är oklart men rätten har funnits i minst 500 år. Kalops görs vanligen på nötkött, men älg fungerar också alldeles utmärkt. […]
Fattiga riddare
Fattiga riddare är brödskivor som fått suga upp en smet av ägg och mjölk och sedan stekts i matfett. Ofta används vitt bröd som hunnit bli lite torrt och behöver piggas upp. Namnet fattiga riddare kommer från tyskan där rätten kallas ”arme Ritter”. Det finns många olika recept på fattiga riddare, till exempel recept där […]
Janssons frestelse
Janssons frestelse är en potatisgratäng med ansjovisfiléer (skarpsillsfiléer). Det finns flera olika recept på Janssons frestelse, men de allra flesta brukar förutom ansjovis också innefatta potatis i stavar eller skivor, lök i tunna ringar, en rejäl mängd grädde, och så skorpsmulor på toppen. Janssons frestelse är starkt förknippad med ett svenska julbordet, men är också […]
Bruna bönor med stekt fläsk
Recept på bruna bönor med stekt fläsk Obs! Det här receptet använder sig av torkade bruna bönor, som behöver blötläggas i minst 10 timmar innan de är redo att användas. Ingredienser 500 gram torkade bruna bönor Vatten till blötläggning 1 ½ liter vatten till kokning 2 teskedar salt 3 matskedar sirap 2 ½ matsked ättiksprit […]
Blodpalt
Förr i tiden fick inget gå till spillo vid slakten och man tog nogsamt vara på varje del av djuret. Av blodet kunde man bland annat göra blodpalt, en maträtt som överlevt in i våra dagar även om den numera måste anses som ovanlig vid de svenska middagsborden – särskilt utanför Norrland. Det finns många […]